Slaap- en kalmeringsmiddelen uit de basisverzekering – Huisartsenpraktijk Faqiri – Dordrecht
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Faqiri
Marisplein 1 3314 CJ
Dordrecht

Terug naar overzicht

Slaap- en kalmeringsmiddelen uit de basisverzekering

Het ministerie van VWS heeft besloten om per 1 januari 2009 de vergoeding van zowel kort- als langdurig gebruik van slaap-en kalmeringsmiddelen vanuit de basisverzekering te laten vervallen.

De overwegingen van de minister worden gevoed vanuit de wens om het gebruik terug te dringen daar chronisch gebruik verslavend werkt en het effect van deze medicatie hierbij afneemt. Nadelen van chronisch gebruik zijn concentratiestoornissen, sufheid en evenwichtsstoornissen.

De vergoeding blijft alleen gehandhaafd voor personen met epilepsie en ernstige psychiatrische problematiek. Dit betekent dat U bij voortzetting van deze medicatie voortaan zelf zal moeten gaan betalen. De geschatte kosten per maand bij gemiddeld gebruik zijn 15,00 euro.

Gezien de nadelige effecten van langdurig gebruik is het conform algemene richtlijnen in het algemeen beter om, in overleg met uw huisarts, het gebruik van deze middelen te stoppen. Om problemen bij acuut stoppen te beperken is het verstandig dat U in overleg met de huisarts een afbouwschema opstelt.

Publicatiedatum: 12-07-2021